2011- Reabilitare pod peste râul Săsar

Echipa: Ruxandra Moldovan, Simona Mesaroș, Raul Timiș, Andrada Sindreștean, Marta Cosma, Oana Burla
Îndrumător: ing. Cornel Farcaș, arh Flaminiu Taloș


     Încă odată ne luptăm pentru comunitatea din Baia Sprie... O mare ambiție a taberei de creație din Baia Sprie a fost proiectul de reabilitare unui pod peste râul Săsar din localitatea cu pricina. 
    Comunitatea locală și-a întors spatele către acest râu, fiind puternic motivată de trecutul acestuia, marcat de epoca mineritului., activitatea de bază pe care a stat la  genezei acestei localități. Mai există refracții din trecut pe cursul râului, evocând stări de neliniște și repulsie, râul Săsar purtând încă stigmatul unui râu greu și murdar. Flotațiile de pe centura minieră s-au racordat la aces râu pentru a spăla cantități mari de cianura și steril, reprezentând un proces de separare a metalelor neferoase de minereul brut extras concasat. Procesul a dus la degradarea faunei și florei acvatice ale râului și a afectat pe parcursul timpului gospodăriile ce îl flancau și promenadele de pe parcursul acestuia. 

    Această etapă a luat sfârșit cu mai bine de 5 ani în urmă. Flotația nu mai funcționează, a fost dezafectată, iar acum noi încercăm să reorientăm atenția comunității locale căre acest mic torent care ar avea șansa să își creeze câțiva vectori pietonali sau debușeuri în care să se expună cu nou mesaj. Atenția ne-am orientat-o către o veche punte distrusă. Scopul era de a crea o legătură auto și pietonală degajând ușor gabaritul vechiului pod, unind cele două circulații sub o textură de piatră cubică ce îmbracă profilul unei cuve. 
    La capătul sudic al podului, acesta s-a articulat printr-un mic pavilion ce se deschide către o intersecție de străduțe ce suportă un trafic ușor auto pentru riverani și un trafic pietonal mai intens. Pavilionul are dublă orientare: către râul Săsar și către complexul Clubului Sportiv Baia Sprie. 
    Întreaga structură e îmbrăcată în tablă de oțel preoxidată ce face trimiterea către indutria minieră extractivă din zonă.
















Leave a Reply

Search This Blog