Workshop 2013 Participanți/Teme/Program/Info


1.Alina Vărzaru // 2.Amalia Ignuța // 3.Ana Toma  // 4.Andreea Simion // 
5.Malina Nemut // 6.Ioana Rafa // 7.Irina Tărtăranu // 8.Maria Iohanna Eberst // 
9. Alexandra Ana Obrejan // 10.Cristina Costea //  11.Simona Mesaroș // 12.Simona Zinca //  13.Vlad Oniga // 14.Silvia Cazacu // 15.Mihai Tămășan // 16.Andrei Temian // 17.Alexandra Nicolae // 18.Alexandru Mishvinski // 19.Chirita Alexandru // 20.Camelia Poliec// 21.Madalina Pop// 22. Iulia Propion

Mai jos sunt mai multe informații!
Transport/Cazare/Program

Cei care nu sunteți pe listă și vreți să participați la tabără să ne trimiteți un mail, iar noi o să vă punem la dispoziție câteva opțini și costuri pentru acomodare. cei care nu sunt pe listă nu achită taxa de participare și nici cei care locuiesc în Baia Sprie și au asigurată astfel cazarea și masă. 

Elevii voluntari care vor să participe pot să vină de vineri dimineață pentru un tur pe Dealul Minei, sau la deschiderea oficială. 

Transport Baia Mare-Baia Sprie
 Linia 8
Dispecerat Gara - Dorna - Gara CFR - URSUS - Sanitas - Piata Revolutiei - Piata Izvoare (str. Closca) - Horea - Pompieri - IMMUM - Flotatia Baia Sprie.

http://www.urbisbaiamare.ro/index.php?mod=trasee&selectat=7

Stație baia Mare
Locație Google maps.
Stația CFR linia 8


Cazare

Pensiunea Vlad 


Clubul Sportiv 


   WORKSHOP Green reCreation 2013

//CONTEXT Baia Sprie_
   Orașul Baia Sprie este localizat pe centura minieră N-V a jud. Maramureș. Cumunitațile din punctele ce definesc centura miniera și-au încheiat activitațile de exploatare, astfel au avut loc câteva reconversii importante la nivel structural și profesional,  generându-se astfel câteva puncte turistice importante pentru circuitul
regiunii: Nistru, Chiuzbaia, Șuior, Cavnic, Baiuț etc.
  
   Atelierul vizeaza câteva rute cheie și diferite puncte importante ce se desfa_oara pe fostele trasee tehnologice _i _uxurile de legatura ale activita_ilor miniere, acestea brazdând regiunea aflata între Baia Sprie și Chiuzbaia. Cel mai vechi traseu tehnologic al zonei este un vechi apeduct care lega Chiuzbaia de flotația  orașului Baia Sprie, acum fiind cunoscut ca și “Drumul Apei” - transformat în traseu turistic pentru drumeții. Dealul Minei este cea mai vasta zona studiata și totodata aici se contureaza o radiografie a 9 secole de minerit. A treia zonă importanată studiată e  rețeaua de strazi din zona rezidențială a Baii Sprie, care se ramifică la baza Dealului Minei. Elementul catalizator al comunitații minerești este “Capela Calvaria” care reprezintă legatura sprirituală dintre comunitatea de mineri și Dealul Minei. Aceasta va beneficia de o atenție specială în cadrul proiectului pentru ca este situată la pragul dintre sufletul orașului și exploatarile uitate din Dealul Minei

   Atelierul și intervențiile ce vor fi organizate în cadrul lui, au ca scop principal susținerea unor puncte importante și ale traseelor ce le leaga, totodata expunând întregul pachet cultural și istoric dobândit prin mineritul de odinioara.

//PRINCIPII-fundamentare teoretică_
   În contextul contemporan de tranziție dinspre perioada industriala înspre cea informaționala, vechiul sistem de formare a urbanismului se dovedește insuficient și rigid. Descentralizarea producției și a consumului, dezvoltarea orașelor pe orizontală, problemele legate de mediu, resurse și economie, dau naștere unor noi metode de a rezolva problemele orașului postindustrial și a zonelor afectate de exploatare. Aceste noi practici
preiau elemente din arhitectură, peisagistică, urbanism, inginerie, ecologie, sociologie etc. În ultimii ani ai secolului XX, datorită problemelor economice și de creștere a turismului în cadrul regiunilor postindustriale, se naște nevoia de pastrare a identitații transformând fondul arhitectural local într-un produs cultural.

   Fondul construit industrial s-a aflat pâna de curând în pericol de dispariție. Necesitatea ca acesta sa fie păstrat și integrat în contextul contemporan se impune la fel ca în cazul păstrării catedralelor, palatelor și caselor, deoarece ilustrează un moment din istoria noastră de care trebuie sa fim conștienți și pe care trebuie sa ni-l asumăm. Reabilitarile industriale nu trebuie sa vizeze doar aria pe care are loc procesul industrial ci întreaga comunitate a carei activitați erau strâns legate de el. Aceasta dezvoltare s-a derulat in funcție și împreuna cu procesul industrial.

  Ce se intamplă la nivel social și psihologic în cadrul comunitații atunci când principala sursa de venit este brusc stopată? Luând în considerare aceste argumente, trebuie sa fim conștienți ca revitalizarea nu va avea loc fără a lua în calcul o întreaga serie de aspecte socio-economice.

//DESFASURARE   08-18  August_
   Workshop-ul de la Baia Sprie se desfășoară în fiecare vară, în prima parte a lunii August. În cadrul primelor ediții a avut loc un studiu al zonei și a comunitații, acesta s-a materializat în studii urbanistice și sociologice. Ele au constituit baza de la care au pornit propuneri de intervenție și amenajare a obiectivelor aflate atât pe Dealul Minei cât și în cadrul orașului.

   Pe lânga activitațile specifice de explorare zonei, în cadrul taberei de la Baia Sprie se organizeaza conferințe pe teme legate de urbanism, peisagistică, arheologie industrială, geologie, strategii de dezvoltare, landart etc. Alte activități presupun și excursii în Maramureșul istoric, acestea având rol de familiarizare a studenților cu dimeniunea culturală a acestei regiuni.

 //OBIECTIVE_
  Intrând în contact cu comunitatea într-un mod interactiv vom avea ocazia să cunoaștem meșteri locali și va exista posibilitatea colaborarii în cadrul unor proiecte. Prin intermediul unor proiecte mai mici incercăm să resuscităm interesul pentru unele bresle din regiune. Spiritul inventiv si creativ va stabili nivelul de implicare al mesterilor locali in diferite intervenții punctuale.
    Pentru acest an ne-am propus construirea unor echipe de strategi care vor aborda teme mai ample ce privesc spațiile publice, straduțe sau mici noduri de comunicare, ce converg in centrul istoric. Va fi cel mai amplu proiect al nostru din aceasta ediție. Activitățile mineresti din trecut au lasat in urma situri si platforme abandonate care prezintă un potential real de extrapolare a vietii sociale din zonele centrale, acestea in momentul de față sunt neglijate și nu există o viziune de integrare intr-un circuit al activităților locale.
   Încercăm să fim consectenti și anul acesta și să ne continuăm munca de anul trecut, vom alcatui o echipa mai mare care va fi angrenată în atelierul de peisagistică, ce va cuprinde finalizarea pavilionului cu terasă inierbată amenajarea zonei din preajma puțului Francisc și acțiuni de landart.

Toate proiectele până în prezent sunt rezultatul unui proces de analize și studii care au luat nastere în prima ediție din 2009 a inițiativei, iar scopul nostru e de a canaliza  întreaga activitate intr-o strategie clara pe termen lung, soluții fezabile ce pot servi agendei administrației locale în cadrul


//ÎNSCRIERI_
Pentru Înscriere trimiteți un CV și mai selectiv un PORTOFOLIU la adresa workshop.baiasprie@gmail.com  
Data limită pentru înscriere e 23 iulie. Lista cu cei selectați va fi postată pe blogul nostru până pe data de 28 iulie împreuna cu alte detalii.  Masa și cazarea va fi asigurată pentru aplicanții selectați in prima etapa, aceștia vor achita o taxă de înscriere de 200RON/45EURO.
 Cei care nu vor fi selecțati în prima etapa pot deasemenea  să participe dacă pot să iși achite costurile pentru cazare și masă pe întreaga durată a taberei. Costurile aproximative pot varia intre 60 - 110RON, acestea includ cazare si 2 mese pe zi.

Alte detalii legate de workshop la adresa workshop.baiasprie@gmail.com
*Adresa asociației nod.platform@gmail.com
*Alte nelămuriri de interes public le puteți aduga ca și commenturi la postul original, pentru ca să fie vizibile pentru toată lumea. Vă mulțumim pentru înțelegere!


HARTA CU OBIECTIVE 2013


  1. amenajarea spatiilro publice din centrul istoric în Baia Sprie
  2. proiect centru comunitar - reconversi si axtindere a vechiului cinematograf din centrul vechi
  3. realizarea unor piese de mobilier ruban 
  4. soluție pentru instalație de landart si atelier deschis de landart
  5. finalizarea pavilionului de la puțul Francisc - terasa vegetală


Categories: Share

8 comments:

  1. Costurile estimate sunt rotunjite în sus ca să încercăm să acoperim cât mai bine. Noi vom putea intermedia pentru cei care vor fi dispuși să își achite costurile de masă și cazare, ca să obținem prețurile cele mai bune.
    Vom posta și o listă cu oferte de cazare și masă negociate de noi. Important e să aplicați din timp ca să putem face rezervări din timp și să lăsăm loc și pentru negocieri.
    Baftă!

    ReplyDelete
  2. CVul si Portofoliul ce trebuie sa contina mai exact ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut!
      CV-ul prezintă profilul unei persoane cu întreaga experiență dobândită până în pezent. Pe lângă datele personale, într-un CV trebuie să apară abilități lingvistive, tehnice de operare, experiența profesională în domeniu sau domenii conexe. În ce activități sau inițiative ați mai fost angrenați, dacă e cazul.
      Sunt multe modele de CV-uri pe internet, nu vă îngrădim cu template-uri, exprimați-vă liberi, fiți creativi dar relevanți.
      Portofoliul poate să fie o selecție simplă, un best off al vostru cu proiecte, activități, orice merită scos la rampă.
      Sortarea CV-urilor și a portofoliilor ne ajută să putem structura niște echipe împărțite pe diverse proiecte în funcție de experiența fiecăruia.

      Delete
  3. UPDATE!
    Taxa efectivă de participare va fi de 150RON , 50RON se vor returna participanților la începutul taberei.
    Noi asigurăm cazarea, 2 mese/zi (dimineața și seara), transportul în cadrul workshopului.
    Dacă există voluntari care vor să facă naveta Baia Mare - Baia Sprie ( sau localități din preajmă) vom deconta biletele de transport.

    ReplyDelete
  4. UPDATE!

    Puncte de cazare:

    http://www.pensiuneaverde.com/baiasprie.htm

    http://www.casaolarului.ro/Casa_Olarului_galerie.html

    http://www.booking.com/hotel/ro/pensiunea-vlad-baia-sprie.ro.html?aid=319855;label=pensiunea-vlad-baia-sprie-LIHdM5iv8iBEdkzPDILgMQS17530935677%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg;sid=8a730a1b538e73fa73157f6c2fdd3936;dcid=1

    Clubul sportiv Baia Sprie.

    Am lăsat mai multe alternative pentru că vor fi cazați și invitații în cadrul taberei și eventual pentru alți voluntari care pot să se cazaze în cazul în care locurile disponibile suportate de noi se ocupă.

    Costuri:

    În principiu noi acoperim costurile de cazare, 2 mese/zi, transport în cadrul taberei, înlimita locurilor disponibile, iar anul acesta am încercat să fim mai generoși cu numărul de locuri. În momentul acesta mai sunt câteva locuri disponibile.

    ReplyDelete
  5. S-a afisat cumva lista cu participantii selectati?

    ReplyDelete
  6. Au fost probleme tehnice de aceea a întarziat lista, dar ești pe listă.
    Azi se afișează pe blog

    ReplyDelete
  7. Buna, am confirmat participarea pe 31 iulie (17. Alexandra Nicolae) si pana acum nu am primit nici un alt e-mail legat de transport sau alte informatii. Nu-mi dau seama daca este o problema cu adresa mea sau nu ati primit e-mailul de confirmare, am trimis un e-mail si aseara. As dori sa stiu daca mai sunt inscrisa la acest workshop pentru ca se apropie si ziua inceperii. Va multumesc! Alexandra Nicolae

    ReplyDelete

Search This Blog